Хроніка війни: ситуація на окупованих територіях у жовтні 2022 року (частина перша)

24.10.2022

Вісім місяців триває протистояння України російському воєнному вторгненню. Під окупацією знаходиться частина східних та південних регіонів, а також Крим.

Втеча у вересні російських військ із захоплених населених пунктів Харківщини та Донеччини продовжує відкривати нові факти терору з боку армії РФ. Так, на початку жовтня між селищами Курилівка та Піщане Куп’янського району Харківської області було виявлено обстріляну автоколону із семи цивільних машин. Внаслідок теракту загинули 25 людей, серед них — 13 дітей та одна вагітна жінка.
У населених пунктах Харківської, Донецької області виявлено нові катівні, в яких незаконно утримували та піддавали тортурам місцеве населення.

У деокупованих населених пунктах на сході України, а також на Херсонщині, силами обласних військових адміністрацій йде відновлення електропостачання, налагодження мобільного зв’язку, доставка

гуманітарної допомоги, виплата пенсій. Проходить ексгумація та перепоховання людей, які загинули під час окупації.

У тимчасово захоплених містах, чия інфраструктура постраждала від бойових дій, спостерігаються проблеми із відновленням житла. Жителі окремих районів Маріуполя, чиї квартири були зруйновані, змушені жити в підвалах та під’їздах без світла та води, готувати їжу на багатті, у підвалі зруйнованої лікарні з березня досі мешкають 12 осіб похилого віку.

Під постійним тиском з боку окупаційної влади знаходиться персонал Запорізької АЕС. Зафіксовані викрадення керівників, імовірно, з метою змусити співпрацювати із російським «Росатомом».

Задля компенсації значних щоденних втрат особового складу російське військове керівництво проводить «мобілізаційні кампанії» населення на захоплених територіях України, в тому числі, у Криму. Для своєчасного здійснення мобілізаційних заходів та придушення опору місцевого населення до міст Бердянська та Мелітополя прибули додаткові підрозділи Росгвардії.

Водночас триває спротив українців російській окупації: розповсюджуються листівки проти проведених псевдореферендумів про приєднання окупованих територій до РФ. Партизани Бердянська, Мелітополя, Херсона запрошують приєднуватися до руху «Жовта Стрічка» за допомогою сканування QR-коду.

Більш детальну інформацію щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях з оглядом подій у період з 1 по 15 жовтня 2022 року зведено у бюлетені «Життя в окупації».

Головні тематики випуску:
– анексія українських територій;
– терор російської армії та окупаційних адміністрацій;
– викрадення цивільних осіб;
– фільтраційні заходи та депортація громадян України;
– мобілізація на захоплених територіях;
– гуманітарна ситуація в окупованих населених пунктах;
– пропаганда та насильницька русифікація;
– ситуація в окремих районах Донецької, Луганської областей та Криму;
– опір українців російській окупації.

Матеріали доступні в українській, російській, англійській версіях.

Співпраця

    *Натискаючи на кнопку, Ви, автоматично погоджуєтеся з Умовами використання сайту
    ×