Хроніка війни: ситуація на окупованих територіях у вересні 2022 року (частина друга)

10.10.2022

Повномасштабна збройна агресія РФ проти України триває. В результаті деокупації населених пунктів Харківщини у вересні стали відомими факти звірств російської армії. На звільнених територіях виявлено велику кількість місць масового поховання людей, більшість загиблих мають ознаки насильницької смерті. Одне з найбільших поховань від початку повномасштабної війни Росії проти України було знайдено в Ізюмі – проведено ексгумацію 447 тіл загиблих. Також викрито понад 10 місць незаконного утримання цивільних осіб, де окупанти катували місцеве населення.

В захоплених регіонах, що продовжують знаходитись під тимчасовою окупацією російських військ фіксуються факти вивезення дітей на територію РФ. Розпочалась примусова мобілізація чоловіків в Запорізькій області та Маріупольському районі. Триває проросійська пропаганда із залученням молоді.

23-27 вересня було проведено псевдореферендуми щодо приєднання окупованих територій до РФ, які відбувались із порушенням всіх норм міжнародного права.
Частина «виборчіх дільниць» була розташована в місцях масового скупчення людей – жителів зупиняли на вулиці і змушували голосувати, в переважній більшості таємниці голосування не було дотримано, дозволялось голосувати без посвідчення особи. «Виборчі комісії», що складалися з кількох цивільних та озброєних солдатів РФ, робили обходи по будинках, вимагаючи від мешканців проголосувати. На підприємствах працівників із погрозами звільнення зобов’язували «голосувати» за приєднання окупованих територій до РФ. У колонії Оленівки Донецької області росіяни змушували на камеру «голосувати» полонених українських громадян.

Водночас триває спротив українців російській агресії. Рух опору «Жовта стрічка» продовжує розповсюджувати листівки проти окупантів та колаборантів в захоплених регіонах. Переселенці з окупованих областей провели акції протесту проти референдумів та російської окупації.

ЛОПЦ «Альтернатива» відстежує та фіксує інформацію щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях. Інформаційний бюлетень «Життя в окупації» з оглядом подій у другій половині вересня 2022 року вже доступний для ознайомлення та завантаження.

Головні тематики випуску:
– безчинства російської армії та окупаційних адміністрацій;
– мобілізація на захоплених територіях;
– пропаганда та насильницька русифікація;
– проведення псевдореферендумів щодо приєднання окупованих територій до РФ
– ситуація в окремих районах Донецької, Луганської областей та Криму;
– опір українців російській окупації.

Матеріали доступні в українській, російській, англійській версіях.

Співпраця

    *Натискаючи на кнопку, Ви, автоматично погоджуєтеся з Умовами використання сайту
    ×