Хроніка війни: ситуація на окупованих територіях в серпні 2022 року (частина друга)

20.09.2022

Ситуація на територіях України, що тимчасово перебувають під контролем російської армії, залишається складною. В найбільш постраждалих від повномасштабної збройної російської агресії населених пунктах переважна частина інфраструктури розбита, відсутнє водо- та газопостачання. Погіршується ситуація із медичною допомогою населенню.

Продовжуються викрадення представників української влади та місцевого населення на окупованих територіях. Станом на 31 серпня з початку війни в Херсонській області зафіксовано вже 309 фактів викрадення цивільних осіб; 185 людей досі перебувають у російському полоні.

Військовослужбовці РФ здійснюють тиск на місцеве населення, мародерять, масово грабують приватні будинки, вивозять меблі та побутову техніку на викрадених ними автомобілях.

В окупованих населених пунктах влада продовжує вести пропагандистську діяльність, використовуючи російську та радянську символіку. Особлива увага приділяється патріотичному вихованню дітей: від проведення тематичних уроків до залучення у заходах, присвячених дню державного прапора РФ. У Маріуполі звучать погрози позбавлення батьківських прав та вилучення дітей із сімей через небажання батьків віддавати дітей до шкіл під окупацією.

Триває мілітаризація молоді. Так, у Донецькій області окупанти облаштували військово-патріотичний табір, де дітей та підлітків навчають основ військової підготовки.

Водночас триває протистояння російській окупаціїї.
Українські партизани роблять усе, щоб окупанти та колаборанти не могли спокійно жити в захоплених містах – підривають залізничні колії, мінують автомобілі зрадників, визначають цілі для української артилерії. Також проводяться акції ненасильницького характеру – активісти розклеюють листівки та розміщують українську символіку. На підконтрольних територіях України діти організовують волонтерські акції для допомоги ЗСУ. У серпні «Укрзалізниця» запустила «Потяг до перемоги» – 7 вагонів, розписаних українськими художниками. Кожен вагон присвячений регіону України та подвигам людей, які
виборюють перемогу.

Факти щодо ситуації на окупованих територіях України, які збирає та досліджує ЛОПЦ «Альтернатива», фіксуються в інформаційному бюлетені «Життя в окупації».

Головні тематики випуску з оглядом подій з 16 по 31 серпня:
– російська пропаганда як інструмент тиску на населення;
– гуманітарна ситуація в окупованих населених пунктах;
– безчинства російської армії та окупаційних адміністрацій;
– викрадення цивільних осіб;
– ситуація в окремих районах Донецької, Луганської областей та Криму;
– опір українців російській окупації.

Матеріали доступні в українській, російській, англійській версіях.

Співпраця

    *Натискаючи на кнопку, Ви, автоматично погоджуєтеся з Умовами використання сайту
    ×