(Не)вiйна: усвiдомлення себе та кордонiв у дiалогах “Щоденники донбасу”

15.10.2020

12 жовтня 2020 року у Києві відкрилася виставка «(НЕ)Війна: усвідомлення себе і кордонів у діалогах «Щоденники Донбасу».

 

Виставка – результат діалогу між молодими людьми з України та Росії: більше 20-ти учасників і учасниць діалогового процесу віком від 18 до 29 років ділилися і переживали власний досвід сприйняття війни і перебування у ній. Їхні зустрічі відбулися у 2019-2020 роках: спочатку національні зустрічі, окремо в Україні та Росії, а потім – виїзні діалогові процеси та арт-майстерня у Сараєво та Вільнюсі.

 

Відкрила виставку пані Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен. Вона говорила про руйнівний вплив війни на життя людей, зокрема, дітей і підлітків. Пані посол певна, що сьогоднішня молодь зможе забезпечити для країни, регіону і світу краще, мирне майбутнє.

 

На виставці представлено близько 40 робіт: колажі, фотографії, відео та авторські тексти. Творчим висловом стала і безсонна ніч обговорення емоцій.

«Один з моїх улюблених проєктів – «No result», коли група молодих людей мала відрефлексувати досвід інших учасників від перебування у Сараєво. Після безсонної ночі і безплідних пошуків мистецької форми вони раптом розуміють, що сам цей процес і є головним результатом, це і є їхній спільний арт-проект. Їхні спроби знайти спільну мову і разом артикулювати складну тему і є їхнім висловлюванням – саме тим, що вони шукали», – зазначає Олена Афанасьєва, арт-координаторка, яка керувала художнім процесом.

Спілкування було не простим: на перших етапах учасники вчилися довіряти один одному, розкриватися, знімати напругу у спілкуванні на складні і болісні теми.

«Моментом емоціонального вибуху стало спільне відкриття, що одна історія подається зовсім по-іншому у різних країнах, хоча учасники могли бути свідками певних подій, – говорить Світлана Крот, координаторка проєкту з української сторони, голова неурядової організації «Країна вільних людей. «Отже, якщо ми не говоримо один з одним, то інформацією дуже легко маніпулювати. Розповідь про свій досвід та слухання «іншого» звільняє нас від впливу чужих мотивів».

Діалоговий процес, особливо в умовах війни, є важливою складовою «м’якої» або народної дипломатії. Діалог – це свого роду миротворчий процес, каже один із фасилітаторів процесу, тренер Максим Єлігулашвілі:

«Ми звикли сприймати побудову миру через призму «блакитних касок» чи столів, за якими сильні світу цього ведуть перемовини. Але практика останніх десятиліть свідчить, що без готовності суспільства і конкретних людей мирні угоди, якими б пропрацьованими вони не були, можуть бути приречені від моменту їх підписання. Ми не можемо організовувати діалогові процеси для мільйонів людей. Але ми можемо використати конкретний діалоговий процес для пошуків нового висловлення, нового наративу, який може зіграти свою роль у регуманізації та усвідомленні, що відбувається зі мною та навколо. У цьому проекті ми фактично відпрацювали комплексну методологію пошуку, вироблення та ретрансляції діалогового досвіду за допомогою сучасного мистецтва. Я дуже сподіваюсь, що цей інструментарій зможе у подальшому допомогти з поверненням та відбудовою контактів між жителями підконтрольних та всіх непідконтрольних територій України».

Процес діалогу, а також його художній компонент відбувся в рамках проєкту «Щоденники Донбасу» міжнародної платформи громадянського суспільства CivilM+, яка об’єднує 20 незалежних неурядових організацій з України, Росії та ЄС. Координацію здійснювали німецька неурядова організація DRA та українська НУО «Країна вільних людей». Назва організації, яка координувала участь у процесі російських учасників, не розголошується з міркувань безпеки для громадських активістів у Росії.

 

Приклади робіт та більше інформації – у каталозі виставки.

 

Виставка триватиме з 12 по 17 жовтня у Всеукраїнському молодіжному центрі за адресою вул. Еспланадна, 17, м. Київ.

 

Інформація надана civilmplus.org

Співпраця

    *Натискаючи на кнопку, Ви, автоматично погоджуєтеся з Умовами використання сайту
    ×