Шлях до правосуддя через взаємодію з правоохоронними органами

18.08.2020

Враховуючи чималу кількість воєнних злочинів, які скоюються під час збройного конфлікту на Донбасі, виникає потреба об’єднання зусиль правозахисних організацій, які протягом тривалого часу займаються документуванням фактів порушень прав людини, та відповідних правоохоронних органів.

 

У жовтні 2019 року в складі Генеральної прокуратури України (з 2 січня 2020 року Офіс Генерального прокурора) був створений Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, який став центральним аналітичним і координаційним центром по всіх резонансних і тяжких злочинів, скоєних на тимчасово окупованих територіях АР Крим та Донбасу.

 

У прокуратурах Донецької та Луганської областей були створені відповідні управління, до складу яких увійшло близько 60 прокурорів.

 

В місті Краматорську Донецької області відбулася зустріч голови ЛОПЦ «Альтернатива» Валерія Новикова з представниками управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту.

 

Під час заходу обговорювалися питання взаємодії органів прокуратури з громадськими правозахисними організаціями з питань документування воєнних злочинів, процес підготовки спільного подання до Міжнародного Кримінального суду, проблеми законодавства, які перешкоджають ефективній роботі в розслідуванні та притягненні до відповідальності осіб за злочини, скоєні в умовах збройного конфлікту.

В ході зустрічі серед її учасників були розповсюджені звіти правозахисних організацій. Особлива увага була прикута до звіту за результатами дослідження спроможності судової системи забезпечувати правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході України, який був підготовлений за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

На заході піднімалися питання щодо можливості проведення спільних заходів щодо обговорення концепції правосуддя перехідного періоду та особливостей її впровадження в Україні із залученням міжнародних експертів.

Співпраця

    *Натискаючи на кнопку, Ви, автоматично погоджуєтеся з Умовами використання сайту
    ×