Збірка “Воєнні злочини на Донбасі. виклики в аспекті притягнення винних до відповідальності

20.07.2020

Дана публікація є продовженням збірки «Типологія злочинів, скоєних на Донбасі з точки зору міжнародного права і національних законодавств України та Росії», що вийшла в 2019 році в рамках діяльності платформи CivilMplus.

Центральна тема обох збірок – аналіз діючих механізмів, процедур і практик щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які вчинили воєнні злочини або злочини проти людяності в умовах збройного конфлікту на Донбасі, який розпочався в 2014 році.

І Росія, і Україна ратифікували всі чотири Женевські Конвенції, а також обидва Додаткові Протоколи до них. І Росія, і Україна підписали Конвенцію про незастосування строку давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства 1968 року.

Ці та інші міжнародні зобов’язання зобов’язують Росію і Україну, як і інші країни, поза строком давності – розшукувати і віддавати до суду винних у серйозних порушеннях норм міжнародного гуманітарного права (МГП), таких як вбивства цивільних осіб, тортури або нелюдське поводження, захоплення і вбивство заручників, зумисне завдання сильних страждань або тяжких тілесних ушкоджень та інші злочини, які кваліфікуються термінами «воєнні злочини» або «злочини проти людяності».

Це – позиція сучасного світового співтовариства. Навіть якщо на сьогодні від сутня можливість притягнення винних до відповідальності, історія знає чимало прикладів, коли через роки ситуація змінювалася, і особа, яка вчинила злочин, отримувала своє покарання. Основний обов’язок переслідувати осіб, які вчинили воєнні злочини, лежить на державах. І тільки там, де держава не бажає або об’єктивно не може переслідувати підозрюваного, включаються міжнародні механізми.

Статті збірника присвячені особливостям розслідування воєнних злочинів в Україні в умовах збройного конфлікту на Донбасі, нормам національного законодавства Росії в аспекті притягнення громадян Росії до відповідальності за порушення норм МГП, огляду рішень ЄСПЛ щодо воєнних злочинів, механізму універсальної юрисдикції як одного з можливих шляхів засудження воєнних злочинців.

Окремо стоїть публікація, в якій наводиться огляд ситуації з розслідуванням російською державою широкомасштабних і систематичних злочинів, скоєних представниками державних силових структур в ході збройного конфлікту в Чеченській Республіці в 1999-2005 роках.

 

Публікація доступна українською, російською, англійскою мовами.

________________________

 

CivilM + — незалежна міжнародна платформа громадянського суспільства, місією якої є активне сприяння об’єднанню громадських ініціатив та інших активностей з відбудови Донецької і Луганської областей як мирних, інтегрованих і розвинених регіонів у складі демократичної України та єдиного Європейського простору, за активної участі населення регіону та осіб, які залишили регіон через конфлікт.

CivilM + надає своїм учасникам можливість співпраці в рамках спільних ініціатив і проектів, створення і вираження спільних позицій, надання взаємної підтримки і прояву солідарності, систематизації знань, підвищення кваліфікації та поліпшення скоординованої роботи. Платформа CivilM + заснована в грудні 2017 року силами представників громадянського суспільства з України, Росії, Німеччини та Франції.

Більше про платформу можна дізнатися на civilmplus.org

Платформа була створена в рамках проекту «Діалог заради взаєморозуміння і справедливості: європейські НУО, що працюють разом для вирішення конфліктів в Донбасі», реалізованого DRA e.V завдяки підтримці Міністерства закордонних справ ФРН.

Співпраця

    *Натискаючи на кнопку, Ви, автоматично погоджуєтеся з Умовами використання сайту
    ×