Правозахисна дискусія в Мирнограді

03.03.2020

Нещодавно у Мирнограді відбувся круглий стіл «Діяльність правозахисних громадських організацій в питаннях подолання негативних наслідків збройного конфлікту на Сході України для цивільного населення». Правозахисники ЛОПЦ «Альтернатива» говорили про необхідність документування фактів порушень прав людини на Донбасі, розповіли про вже зафіксовані порушення, наголосили, що за воєнні злочини та злочини проти людяності не передбачена амністія. Крім цього, такі злочини не мають терміну давності.

Окрема увага була присвячена обговоренню справи Романа Лягіна – одного з організаторів псевдореферендуму в 2014 році в Донецьку, причетного до створення секретної тюрми т.зв. Міністерства державної безпеки «ДНР» на базі арт-центру «Ізоляція» в окупованому Донецьку, що вважається однією з найстрашніших катівень ОРДЛО. Роман Лягін був затриманий СБУ влітку 2019 року, наразі триває судова справа. Але громадськість сумнівається в неупередженості та справедливості суду над колишнім «головою ЦВК ДНР». За словами активістів під час чергового судового засідання суд відверто ігнорував участь представника потерпілого в залі суду, позбавляв його права слова, створював перешкоди в реалізації потерпілим процесуальних прав і демонстрував неповагу до постраждалої сторони.

Після зустрічі один з її учасників розповів правозахисникам, що його знайома утримувалася в тюрмі «Ізоляції» та була визволена в результаті обміну. Чоловік уточнював, як вона може бути залучена в якості свідка по справі Лягіна.

Кожний винний у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності має дістати справедливого вироку, адже ніщо так не знижує ймовірності вчинення злочинів, як невідворотність і повнота покарання.

Поділитись у

    *Натискаючи на кнопку, Ви, автоматично погоджуєтеся з Умовами використання сайту
    ×