Шахтарські міста Донеччини уклали меморандум про партнерство та створили платформу сталого розвитку

21.05.2019

Сьогодні, 21 травня, у Покровську представники шахтарських міст Донецької області уклали Меморандум про партнерство і створення Платформи сталого розвитку вугільних міст. Документ підписали керівники місцевої влади та громадських організацій Добропілля, Мирнограду, Новогродівки, Покровська, а також Торгово-промислової палати Донецької області. Очікується, що найближчим часом до Меморандуму офіційно приєднаються представники міст Вугледар та Селидове.

Таке об’єднання сприятиме спільній боротьбі задля реалізації принципів сталого розвитку; зміцнення партнерства в рамках соціально-економічного розвитку населених пунктів; трансформації іміджу територій; скорочення викидів парникових газів та підвищенні рівня добробуту населення шляхом:

  • стимулювання розвитку інноваційних підприємств;

  • диверсифікації економіки;

  • впровадження передових енергоефективних технологій;

  • подальшого розвитку соціальних програм для підтримки тих, хто опинився в скрутному становищі через структурні зміни;

  • підвищення рівня екологічної безпеки;

  • удосконалення процесу управління інфраструктурою населених пунктів;

  • впровадження соціальних інновацій.

Перед вугільними містами Донецької області стоять спільні виклики. Собівартість видобутку вугілля в Україні значно перевищує ринкову ціну. Держава щорічно покриває різницю, але мільярдні дотації на видобувну промисловість виснажують бюджет.

 

Крім цього, шахтарські міста суттєво залежать від вугільної промисловості. Оскільки уряд планує ліквідувати неприбуткові вугледобувні підприємства, незабаром постануть проблеми працевлаштування та перекваліфікації звільнених працівників. Тому особливої уваги потребує соціальний захист шахтарів та їхніх родин, а також зниження невдоволеності в шахтарських містечках.

 

“Характеризуючи наше місто, – як мономісто, ми, як наслідок, маємо тісно пов’язані з цим значну кількість гострих ключових проблем, які спричиняють суттєве послаблення розвитку території. Як орган виконавчої влади, ми знаходимося у пошуку ефективних, технічних, організаційних рішень для размонопрофілювання економіки та отримання так би мовити «перезавантаження міста”, – зазначає Мирноградський міський голова Олександр Брикалов.

Видобуток вугілля погіршує екологічну ситуацію в регіоні. Високий вміст пилу у повітрі через близьке розташування териконів завдає шкоди здоров’ю місцевого населення, а потенційне затоплення шахт несе ризик забруднення підземних та наземних вод.

 

“Об’єднання 6 шахтарських мономіст Донеччини в єдину Платформу може позитивно вплинути на розвиток регіону, розпочати процес диверсифікації економіки, створити умови для безпечного, справедливого енергетичного переходу з впровадженням новітніх технологій, зокрема, розвитку альтернативних джерел енергії”, – додає голова ЛОПЦ “Альтернатива” Валерій Новиков.

 

З текстом Меморандуму можна ознайомитися тут.

    *Натискаючи на кнопку, Ви, автоматично погоджуєтеся з Умовами використання сайту
    ×